jueves, 22 de enero de 2015

Reflexió final

En aquesta assignatura hem après que abans l'escola que hi havia era una escola propadeutica, en la qual el principal eren els exàmens, a més aquesta escola era selectiva, doncs en estar orientada cap a l'accés a la universitat deixava enrere als quals no aconseguien el nivell o que no podien pagar la universitat. Hem vist que això està començant a canviar cap a una escola basada en les competències que preparen per a la vida, però perquè això es pugui fer possible hem de renovar l'avaluació, l'organització tant del temps com de l'espai i el curriculum. A més hem de tenir clar que són les competències i com es poden ensenyar, a més de tenir en compte totes les seves parts.
L'avaluació actualment aquesta condicionada pel curriculum i pels agents externs. Aquests fan que no es puguin avaluar les competències de forma correcta, perquè serveixin per a la vida. L'avaluació ha d'estar orientada cap a que les competències apreses sàpiguen donar-los un ús en la vida, i no s'oblidin del contingut en acabar l'examen. S'ha d'avaluar en tres moments: al principi per avaluar el que els alumnes saben sobre el tema, mentre s'està duent a terme el procés per poder rectificar en el cas que alguna cosa no vagi de forma correcta, i al final per assegurar-nos que tot el procés s'ha dut a terme de forma correcta i que sabràn utilitzar-los per a la vida.
L'organització ha de canviar perquè sigui més flexible, doncs ja no ens valen les classes orientades al professor, perquè ara no tot ho explica el professor, són els alumnes els que han de construir el seu propi coneixement. L'organització del temps també necessita un canvi, perquè els conceptes no estan només en una assignatura, sinó que per millorar l'aprenentatge és millor relacionar diverses assignatures, per realitzar això és inviable l'horari que ara mateix aquesta instaurat, necessitem un horari flexible.
Respecte al curriculum és necessari desaturar-lo d'informació per poder donar-ho tot de manera correcta i que sigui significativa,a més haurien de tenir més poder de decisió les escoles i els mestres per poder donar-ho en l'ordre més adequat a la classe que s'aquesta donant, a més així es podria adaptar a la situació que viuen els alumnes del centre.
També hem après que les competències estan formades per conceptes, procediments i actituds. Per això l'aprenentatge no s'ha de basar nomes en els conceptes perquè llavors només aconseguiríem un aprenentatge de caràcter enciclopèdic. Hem d'ensenyar per igual totes les parts perquè l'alumne ho aprengui de manera significativa, i a més sàpiga posar en pràctica l'après en qualsevol situació.

Respecte a l'evolució del meu portfoli, al principi escrivia poc i no sabia posar la foto a través de Instagram. Escrivia només  com un resum del que havíem après sense parar-me a pensar en la meva evolució personal durant aquesta setmana sobre l'après, a més no reflectia gens de la meva experiència personal. A mesura que ha anat avançant el curs he anat escrivint més sobre l'après, he afegit vídeos i imatges, he après a enllaçar pàgines webs que em semblaven interessants, i a més he reflexionat poc a poca cada vegada més sobre la meva evolució respecte al tema tractat i he afegit la meva experiència personal per completar l'entrada, això ha estat clau perquè aprengui millor l'assignatura, de forma més significativa en fer més reflexió sobre el meu propi aprenentatge durant el curs.




Una foto publicada por Sandra Raya (@s_96_raya) el



En el primer vídeo que vam fer i que dèiem que tipus de mestres volíem ser, mostrava una faceta molt més romàntica, sense centrar-nos en els aspectes pràctics que cal fer en classe, com l'horari més flexible, el currilculum o l'avaluació. Ens centràvem que volíem ajudar als nostres alumnes al fet que aprenguin, al fet que evolucionin cap al que ells volen ser. Ara en canvi hem afegit a tots aquests propòsits de voler guiar a l'alumne cap al seu propi aprenentatge, els hem ampliat amb l'après, com poden ser els principis psicopedagògics pels quals ens hem de basar per fer l'aprenentatge més significatiu, també li hem afegit aspectes que no volem que hi hagi a les nostres classes com: problemes amb les famílies, doncs famílies i professors hem de treballar units pel ben de l'alumne; o per exemple les notes que no han de seleccionar als nostres alumnes, si no que tots són iguals i tenen les mateixes oportunitats. En aquest vídeo també hem remarcat el curriculum, cosa que en l'anterior no vam fer perquè no ho coneixíem de la manera que ho coneixem actualment.




miércoles, 14 de enero de 2015

Activitats socials i el nostre PLE

L'entrada d'aquesta setmana és sobre les eines socials que hem utilitzat en l'assignatura de Bases Didàctiques i Disseny Curricular i l'evolució del nostre PLE. Aquestes eines han estat Twitter i Instagram, xarxes que al principi jo pensava que només tenien utilitats en el plànol de l'entreteniment però a mesura que ha anat passant aquest curs m'he adonat que també tenen utilitats en el plànol educatiu tant per mantenir-se informada de tot el que ocorre al món educatiu com per fer activitats amb els alumnes amb eines mes dinàmiques 

Primer parlarem de Twitter, eina que no havia utilitzat abans de començar el curs. Twitter és una eina en la qual es poden escriure missatges de 140 caràcters com a màxim als quals se'ls pot afegir imatges, també pots retwitejar twits que t'hagin cridat l'atenció perquè la gent que et segueix pugui veure aquesta informació. Això últim ens ha estat molt útil atès que en seguir en els nostres comptes de twitter a gent relacionada amb el món educatiu ens hem pogut assabentar de moltes coses com han estat la idea d'un pacte educatiu començada a Menorca i que a través de les xarxes socials s'ha estès a totes les Illes Balears, un altre dels temes d'actualitat que hem pogut informar-nos millor a través de twitter ha estat la polèmica de les proves PISA i el baix nivell que ha donat Espanya en aquestes proves. També ens ha servit per compartir moments com la conferència de Tonucci o la conferència de Jurjo Torres com a mostra la foto de baix. Per tot això crec que és una eina molt interessant per mantenir-se informat de manera immediata i actualitzada de tot el que pasa al món educatiu en qualsevol part del món perque twitter és una eina d'ús mundial, però veig que amb una finalitat educativa per als alumnes de primària és una mica mes complicat , encara que amb l'ajuda dels pares tal vegada es podria fer alguna cosa interessant encara que ho veig mes orientat cap a alumnes mes majors.

Screenshot_2015-01-03-16-40-02.png

Ara parlarem de Instagram, eina que ja havia utilitzat abans, per tant coneixia amb anterioritat la seva dinàmica. Instagram és una aplicació per al mòbil en la qual es poden pujar fotos adjuntant un comentari i etiquetes. Amb aquest aplicació hem pogut compartir la foto setmanal que utilitzàvem per al blog, les finalitat d'aquest exercici era que al final del curs haguesim fet entre tots els companys una cronologia del que hem anat aprenent durant el curs. Hem hagut d'anar pujant una foto significativa per a cada entrada però això no ha estat possible en totes les entrada ben perquè en algunes no sabíem com fer una foto artística o bé perquè havíem tingut una setmana molt atrafegada i només se'ns ocurria fer-li fotos als esquemes però de alguna manera també era significativa atès que en els esquemes quedava reflejat el que havíem donat en classe. Aquesta eina m'ha semblat molt útil per expresar-nos en forma de fotos o dibuixos i per veure els diferents matisos o punts de vista que li donava la resta dels companys i així podiem aprendre els uns dels altres. Respecte al punt de vista educatiu crec que aquesta eina podria ser molt útil a l'educació primària atès que ens permet relacionar el món exterior amb el món de l'escola a més permet desenvolupar una faceta mes creativa dels nins





Al principi de curs comencem a fer un PLE, al principi alguns no sabíem ni tan sols el que significava. El PLE significa entorn personal d'aprenentatge i en l'hem de posar tot el que ens ajuda a aprendre tant en l'entorn educatiu com en l'entorn social. En classe vam fer un PLE en conjunt tota la classe, ho dividim al món virtual i al món real, el món virtual és un eina que utilitzem per informar-nos de forma molt actualitzada, i d'altra banda aquesta el món real on també ens informem i aprenem de tot el que ens envolta en general. En el PLE d'avui afegiria poques coses perquè el que he fet ha estat aprofundir més en algunes que no tènia molt clares com ha estat el Twitter o el Drive que ara són molt importants per al meu dia a dia i en el meu procés d'aprenentatge, també afegiria mes cercadors d'informació acadèmica necessària per a la realització d'alguns treballs dels quals he après durant aquest primer semestre de la meva carrera.91c917ecb39cc7a9463c82b499104e3e2e2a082d834adfe314c87c73b70504f5 (1).png

En conclusió es pot dir que Twitter i Instagram ens han servit per poder comunicar-nos entre nosaltres, destacar les coses més interessants i poder veure informació interessant a través d'altres agents relacionats amb l'educació com són professors. El meu PLE no ha evolucionat molt dau m'he centrat a investigar algunes coses que no sàvia molt bé com utilitzar-les i ara es, com vaig poder ser per exemple el Drive
.